Idé- och planering
Vi träffas och ni berättar om era behov, tankar och idéer. Byggrätten dvs hur stor del av tomten som får bebyggas ger detaljplanen besked om, ta reda på den hos kommunen innan mötet. Det är också bra att ha befintliga ritningar med på detta första möte.
Skisser
Vi gör en eller flera skisser utifrån era och våra idéer som vi presenterar på nästa möte och sen bestämmer vi tillsammans hur vi går vidare.
Bygglov
När ni är nöjda med ett förslag färdigställer vi bygglovsritningar. Dessa och bygglovsblanketter som ni som byggherrar undertecknar skickas in till kommunens stadsbyggnadskontor. Bygget ska påbörjas inom två år och avslutas inom fem år. Ni ska också utse en kontrollansvarig, vars uppgift är att hjälpa er att se till att ert bygge uppfyller alla bestämmelser och villkor. På Boverkets hemsida, kan ni hitta en lista på certifierade kontrollansvariga.
Förfrågningsunderlag / Upphandling
När ni har fått ert bygglov kan vi hjälpa er att göra ett förfrågningsunderlag inför upphandlingen av byggentreprenör. Förfrågningsunderlaget består av ritningar som grund, kompletterade med byggbeskrivning och rumsbeskrivning (den är en uppräkning av husets alla rum och talar om vilken utrustning och vilka material och färger ni vill ha på golv, väggar, tak mm).
Detaljritningar
Inför byggstarten behövs mer detaljerade ritningar än de som används för bygglovsansökan. Det behövs också ritningar som beskriver husets konstruktion, till exempel takstolarnas utformning och beräkningar av dessa.
El-, VVS- och eventuellt andra ritningar behöver också göras av respektive konsult.
Tekniskt samrådsmöte
När bygglovet är godkänt kallar byggnadsnämnden till Tekniskt samrådsmöte. Efter samrådsmötet får ni ett Startbesked
Bygget
Innan bygget startar kan/ska ni teckna Färdigställandeskydd (www.bostadsgaranti.se)
Några byggmöten bör planeras in under byggets gång. Det första i början då viktiga frågor diskuteras och kontakt skapas mellan byggherre, arkitekt,kontrollansvarig och byggentreprenör.
Slutbesiktning
När huset är färdigbyggt ska det slutbesiktigas, då undersöks om allting är utfört i enlighet med upprättade kontrakt och avtal. Det är alltså en avstämning mellan byggherren och byggentreprenören. Besiktningen utförs av en besiktningsman, vald av er, som ska ha nödvändiga kunskaper och erfarenhet.
Slutbesked
Har ändringar gjorts under byggets gång behöver man komplettera med relationsritningar. Då allt är godkänt utfärdar kommunen ett Slutbesked.